Farma Actueel

 1. Slikken of stikken? Het kan ook anders
  Tegen de zin van de fabrikant besloten Nederlandse artsen een peperduur medicijn voor een zeldzame ziekte tijdelijk voor te schrijven, in plaats van levenslang. Deze aanpak begint navolging te krijgen.(NRC Handelsblad)
 2. Dosering van duur medicijn kan lager dan fabrikant zegt’
  Het geneesmiddel eculizumab voor nierziekte aHUS werkt op den duur vaak ook in een lage dosis. Radboudumc boekt er goede resultaten mee. (NRC Handelsblad(
 3. Ziekenhuizen presteren steeds beter ondanks hoge medicijnprijzen
  De Nederlandse ziekenhuizen staan er financieel steeds beter voor. Slechts vijf ziekenhuizen hebben vorig jaar rode cijfers geschreven. Punt van zorg zijn wel het gebrek aan liquiditeit en de hoge bedrijfslasten in de curatieve zorg door de stijging van de medicijnprijzen en dure behandelapparatuur. (FD)
 4. Nederland ziet kans op Medicijnagentschap groeien
  De kansen van Nederland om het nu nog in Groot-Brittannië gevestigde Europese Medicijn Agentschap binnen te halen, zijn iets gegroeid. In Brussel slaagde premier Mark Rutte er afgelopen avond in het besluit over de nieuwe vestigingsplaats deels weg te halen bij de grote lidstaten.(AD)
 5. Lichte groei eerstejaars aan farmaceutische opleidingen
  Het aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de farmaceutische opleidingen steeg in 2016 tot 647. Dat is het hoogste aantal ooit. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 221 apothekers af, vier minder dan in 2015.
 6. Het gaat om de formulering, niet om de inhoud
  Medicatiefouten zijn veelal het gevolg van tekortkomingen in niet-technische vaardigheden, zoals communicatie en situationeel bewustzijn. Het trainen van deze vaardigheden met de methode enlsquo;Crew resource managementenrsquo; kan het aantal fouten reduceren en de patiëntveiligheid verbeteren. (NTvG)
 7. Minister Schultz wil niet dat apotheken betalen voor afvoer medicijnafval
  Minister Schultz (IenM) wil niet dat apotheken nog betalen voor de afvoer van medicijnafval. Zij gaat zich ervoor inzetten om dit probleem enldquo;tot de laatste gemeente van Nederland opgelost te krijgenenrdquo;. Dat zegt zij in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van D66 en de ChristenUnie tijdens het Algemeen Overleg Water.
 8. Kamerbrief over doorgeleverde bereidingen van geneesmiddelen
  Minister Schippers (VWS) informeert de Tweede Kamer over doorgeleverde bereidingen van geneesmiddelen, naar aanleiding van motie-Otwin van Dijk
 9. ‘Dit kind had baat bij dat medicijn’
  Vimizim hielp hem. Maar het medicijn wordt niet meer vergoed. enbdquo;Een worst voorhouden en weer afpakken enndash; inhumaan.enrdquo;(NRC Handelsblad)
 10. Je ziekte is zeldzaam en je medicijn is te duur
  Medicijnen voor zeldzame ziekten zijn vaak peperduur, de effectiviteit onduidelijk. De fabrikant kan niet aantonen dat patiënten lang baat hebben van Vimizin, want door enlsquo;systeemfalenenrsquo; worden die niet gevolgd. (NRC Handelsblad)

Copyright © 2010-2015 Apotheek Maarheeze

Privacy Reglement


Deze website maakt gebruik van een beveiligde verbinding