Column gouden regen

Column Dr. Ed Pennings, toxicoloog van de Gifwijzer

Goudenregen

Vraag

Is goudenregen giftig?

Wat is goudenregen?

Goudenregen (Laburnum anagyroides) is een boom of heester met gladde schors en donkergroene, driedelige blaadjes. De boom kan 7 meter hoog worden en bloeit in april-mei in lange gele trossen. De zaden rijpen vanaf juli in knobbelige peulen die eerst groen zijn en daarna vaalbruin worden.

Is goudenregen giftig?

Alle delen van de boom zijn giftig, ook de zaden in de peulen. Ze bevatten het giftige cytisine dat een half uur na het kauwen op de peulen een brandend gevoel geeft in de mond en de keel. Daarnaast remt cytosine de werking van het centraal zenuwstelsel. Dit kan leiden tot krampen en spiertrekkingen, en in ernstige gevallen tot verlammingsverschijnselen.

Er zijn vergiftigingen bekend bij kleuters die onrijpe peulen in hun mond staken. De jonge, onrijpe peulen lijken namelijk op sperziebonen.

Doen

Spoel de mond eerst met water en spuug het water uit. Neem daarna geactiveerde kool. Als kinderen met de peulen spelen en in hun mond stoppen, weet men nooit of er zaden zijn ingeslikt en ook niet hoeveel zaden eventueel zijn ingeslikt. In dat geval is het advies direct met het kind naar het ziekenhuis te gaan.

Hoe ernstig

Vergiftigingen met peulen/zaden van de goudenregen zijn relatief zeldzaam, maar kunnen zeer ernstig zijn. Neem eventueel het zekere voor het onzekere en ga direct naar het ziekenhuis.

Tip

Plant geen goudenregen in uw tuin als u nog kleine kinderen heeft. Dat kan vergiftigingen met goudenregen voorkómen.

 
 

Copyright © 2010-2015 Apotheek Maarheeze

Privacy Reglement


Deze website maakt gebruik van een beveiligde verbinding