Column spiritus

Column Dr. Ed Pennings, toxicoloog van de Gifwijzer

 

Spiritus

Vraag

Hoe giftig is spiritus en wat moet ik doen als mijn kind per ongeluk brandspiritus heeft doorgeslikt?

Wat is spiritus?

Er bestaan verschillende soorten spiritus, maar wat men in de supermarkt koopt is meestal brandspiritus 85%. Deze spiritus bestaat voor 85% uit alcohol (ethanol) en bevat daarnaast 3% methanol. Er bestaat ook brandspiritus met 95% ethanol.

De methanol wordt toegevoegd om de alcohol ongeschikt te maken voor consumptie. Om het goed te kunnen onderscheiden van gewone alcohol worden er nog andere stoffen aan toegevoegd, die brandspiritus zijn typische geur en kleur geven.

Vanwege het hoge percentage alcohol geeft spiritus een scherp en branderige gevoel in de mond. Kleine kinderen zullen spiritus daarom niet snel doorslikken.

Anders ligt dat wanneer iemand brandspiritus verdunt om het te drinken. Het drinken van brandspiritus, verdund of onverdund, is bijzonder schadelijk omdat methanol zeer giftig is voor de mens. 

Doen

Wanneer een kind per ongeluk een slok spiritus naar binnen heeft gekregen, is het advies de mond goed te spoelen met water, het spoelwater uitspugen, dan enkele glazen water laten drinken.

Wanneer spiritus in de ogen komt, moet men direct eventueel aanwezige contactlenzen verwijderen en dan onmiddellijk de ogen gedurende enkele minuten goed spoelen met (lauw) water.

Niet doen

Bij inname van brandspiritus: niet laten braken. Als er braaksel in de longen terechtkomt, kan dat longontsteking geven. Inname van geactiveerde kool heeft geen enkele zin.

Hoe ernstig

Bij inname van meer dan een paar slokken pure brandspiritus: altijd direct naar het ziekenhuis! Neem de fles of container mee zodat de arts weet wat precies is gedronken.

De schadelijke effecten ontstaan pas wanneer methanol in het lichaam wordt omgezet. Daarom zijn de schadelijke effecten van het drinken van brandspiritus niet direct te merken, maar pas na enkele uren.

Buitenlandse spiritus

Buitenlandse spiritus bevat soms veel meer methanol (tot 15%).

Tip

Bewaar brandspiritus altijd zodanig dat kinderen er niet bij kunnen komen. Dat kan veel ellende voorkomen.


  

Copyright © 2010-2015 Apotheek Maarheeze

Privacy Reglement


Deze website maakt gebruik van een beveiligde verbinding