Column antivries

Column Dr. Ed Pennings, toxicoloog van de Gifwijzer

Antivries

Vraag

Is antivries erg giftig en wat moet ik doen als mijn kind antivries heeft gedronken?

Wat is antivries?

Er bestaan verschillende soorten antivries. Antivries dat als koelvloeistof in autoradiatoren wordt gebruikt, bevat ethyleenglycol. Ruitensproeiervloeistof bevat meestal isopropanol of ethanol (alcohol), maar soms ook methanol. Deze stoffen zijn geschikt om bevriezing van water te voorkomen omdat ze goed in water oplossen en zo het vriespunt van water verlagen.
Ethyleenglycol is een kleurloze, enigszins stroperige vloeistof met een zoete smaak. Ethanol, methanol en Isopropanol zijn ook kleurloze vloeistoffen, maar hebben een scherpe smaak. Methanol en ethanol lijken qua smaak op elkaar.

Ethyleenglycol en methanol zijn zeer giftig. Isopropanol en ethanol zijn weliswaar minder giftig maar kunnen niettemin schadelijk zijn wanneer ze worden gedronken.

Doen

Het advies voor al deze middelen is het zelfde: namelijk de mond goed spoelen met water, spoelwater uitspugen, dan een of twee glazen water laten drinken.

Niet doen

Niet laten braken: als er braaksel in de longen terechtkomt, kan dat longontsteking geven. Inname van geactiveerde kool heeft geen zin. 

Hoe ernstig

Bij inname van meer dan één slok of bij twijfel hierover: altijd direct naar het ziekenhuis! Neem fles of container mee zodat de arts weet wat is gedronken.

De schadelijke effecten ontstaan wanneer deze stoffen in het lichaam worden omgezet (gemetaboliseerd). Daarom zijn de effecten niet direct te merken, maar pas na enkele uren.

Kleurstoffen in antivries

Vaak wordt aan antivries een kleurstof toegevoegd. Deze kleurstof is relatief onschadelijk.

Tip

Bewaar antivriesmiddelen zodanig dat kinderen er niet bij kunnen komen. Dat kan een hoop ellende voorkomen.


 

Copyright © 2010-2015 Apotheek Maarheeze

Privacy Reglement


Deze website maakt gebruik van een beveiligde verbinding